Våran plan

En valp har sin största inlärning och präglings period mellan 7-14 veckor.

En lätt regel som man brukar sätta upp är att valpen inom 14 veckorsåldern ska ha gjort är:

-Varit på 14 olika platser
-Träffat 14 olika hundar
-Träffat 14 olika människor
-Tuggat och lekt med 14 olika leksaker (olika material - om du är intresserad utav aportering)


"Regeln" om att ha träffat 14 olika hundar tycker jag är lite väl att ta i. Jag anser att minst 3-4 vuxna och stabila hundar räcker gott och väl. Men finner man flera lugna och stabila hundar så är det ju bara att dom får träffas.


Det jag saknar i leksaker till honom är material av fårull och päls (rådjur) kanin har han redan tagit från katten så det är redan avklarat ;)



När han blir 10 veckor så ska vi hunnit med att åka buss, vi tar stadsbussen som går här utifrån och åker 3 hållplatser och vi är nera på stan. sitter där i 15-20 minuter sen går i hem. Självklart så får man bära honom den strösta biten då valpar bara ska prominera och ej motioneras.

Vid 11 veckor så tar vi bussen ner till tågstationen och tittar på tågen som går förbi från andra sidan hamnen. Då får han i lugn takt lyssna och vänja sig vid alla nya ljud - tåg kan ju gnissla och låta lite speciellt som ni vet.

När han är 12 veckor så ska vi ta tåget till Arboga. Den resan är på 15-20 minuter. Alderless lagom, då han hinner koppla av innan vi ska av. Sen går vi till parken och slappnar av och kollar på människor som går förbi, innan vi tar tåget hem igen.



Dock kan ju dessa plander ändras otroligt mkt! Man får aldrig stressa fram ngt - det förlorar man MKT på. Alla valpar är individer och rädda för olika saker så det en annan valp klarar lätt kan vara en pers för en annan.

Utan det ska vara stressfritt och roligt som är målet!


Har jag glömt ngt så skriv gärna en kommentar, alla tips är välkommna :)


-TJING


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0