Dagens Mysterium, eller om jag ska vara ärlig har jag gått och tänkt på det här i flera veckor nu..

image2

Hönsäggets uppbyggnad. Innerst syns gulan. Det är den som är äggcellen och den är omgiven av det mycket tunna vitellinmembranet. Större delen av gulan är fylld av upplagrad näring åt embryot i form av tätt packade gulekorn. Överst syns ett gulefattigt område som kallas för groddskivan (vit på bilden). I den finns äggets kärna och det är den som utvecklas till ett embryo i ett befruktat ägg. Groddskivan syns som en vit fläck på gulans yta. I övrigt består gulan av flera lager av omväxlande vitaktig gula (klart gul på bilden) och gulare gula (mörkare på bilden). Den vitaktiga gulan bildar en pelare under groddskivan. Utanför gulan finns vitan som utgör ett förråd av näring och vatten åt embryot. Vitan fungerar också som en kudde som skyddar det tidiga embryot från stötar. Dessutom har vitan bakteriedödande egenskaper. Den innehåller ett enzym (lysozym) som bryter ner cellväggarna hos många bakterier. Vitan består av flera lager med omväxlande trögflytande och mera lättflytande vita. Den trögflytande vitan närmast gulan bildar de båda äggsnoddarna (mörkt gråa) som fungerar som upphängningsanordningar för gulan. Utanför vitan finns de båda tunna skalmembranerna som ligger tätt ihop under skalet, utom i äggets trubbiga ände. Här finns luftkammaren mellan de båda skalmembranerna (se texten). Ytterst ligger skalet (brunt på bilden) som till stor del består av kalciumkarbonat. Skalet är perforerat av en mängd små porer. Gulan har lägst densitet ("täthet") i området kring groddskivan och högre vid den andra polen. Om man vänder ett ägg som ligger på sidan kommer gulan därför att långsamt vrida sig tills groddskivan åter ligger överst. Modified after Ivy Livingstone. Courtesy of
© BIODIDAC. AL







Tessans egna sammanfattning:
Alltså så själva kycklingen är den där halvmåne liknande vita pluppen i gulan, och det är inte gulan som färgar kycklingen utan det gör DNA:t. Där av försvann min fråga om "har Bruna Kycklingar en Brun äggula?".
Å de dära slemmgrejjerna (Jag kallar dem navelsträngar) är som fast sydda spännband för att kycklingen ska ligga på plats..


-Hm, känns skönt att äntligen ha fått ett vettigt svar på min fråga. Tack!

Kommentarer
Postat av: JB

Tack så mycket!!!

2008-04-02 @ 19:00:59
URL: http://vastertorp.blogg.se/
Postat av: Frida

Haha du har ju grymt sjuka tankar haha....

2008-04-02 @ 20:14:27
Postat av: Tessan

Sjuka tankar? Eh, jahapp :D

2008-04-03 @ 18:38:36
URL: http://medsoleniogonen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0